Kajak és kenu a Hernád mentén

Sport és országjárás egyben

Az idelátogatók számtalan kikapcsolódási és szórakozási lehetőséggel, látnivalóval találkozhatnak. A folyó északi, szlovákiai szakasza evezésre alkalmas, de sebes folyású vadvíz. Déli, magyarországi szakasza már lassabb, csendesebb.

A Hernád Kelet-Szlovákia és Északkelet-Magyarország közös folyója, a Király-hegy északi oldalától 286 km hosszan kanyarog a Hernád-völgyben, amelyből 168 km-t szlovák területen tesz meg, miközben Abaújnádasd és Abaújvár között 11 km-en határfolyó, majd további 118 km után megtétele után elér Sajóhídvég közelébe, ahol beleömlik a Sajóba.
A Hernád folyó a természethez való közelség és nem utolsó sorban a vízitúra otthona, ahol egyre több kemping, falusi szálláshely és panzió várja a megpihenni vágyókat. A kenuzni és kajakozni vágyóknak tökéletes választás.

Gyakorlott vízitúrások egy bő hét alatt végigevezhetik a teljes folyót, vagy 4 nap alatt a magyar szakaszt. A kevésbé gyakorlottak pedig válogathatnak az 1-2 napos, kisebb távú túrák közül a helyi vízitúra-szervezők kínálatában.

A magyar szakaszon az államhatártól a vizsolyi hídig kisebb kajak vagy kenu alkalmas leginkább a folyó vadregényes és technikás szakasza miatt. A gibárti és felsődobszai duzzasztók felett 4-5 folyamkilométeren csendes, szinte síkvizű a folyó, ami családok és gyermekek számára is kifejezetten alkalmas a vízitúrára.

A Hernád mentén több helyi vállalkozás, egyesület és önkormányzat biztosít lehetőséget kajak-, kenu- és kerékpár-kölcsönzésre is.

Egy kenutúra a Hernádon kalandos, izgalmas, s eközben csodaszép. A folyó arca kanyarról kanyarra változik: itt egy homokpad, ott egy sziget, nagyobb kiterjedésű nádas, majd az égbe törő "magaspart".
Figyelmeztetés: a Hernád vízszintje igen változékony, és egy év során jelentős, több méteres különbségek is előfordulnak, ezért mindig érdemes előre tájékozódni a vízállásról.

Fontos! A Hernád csak úszni tudóknak ajánlott, és még ők is mindig viseljenek mentőmellényt.

HERNÁD-VÖLGYI TIPP:

Mit hozz magaddal mindenképp egy egynapos túrára?

Ennivalót és ivóvizet vagy más alkoholmentes innivalót. Szükséged lesz rá, mert a folyón evezve nem tudsz majd vásárolni!
 

Ajánlott partnereink

Vízitúra túraútvonalainkat a Magyar Vízitúra Szövetség is ajánlja