Kajak és kenu a Hernád mentén

Felhívjuk a vízitúrázók figyelmét, hogy Hernádszurdok fenékgát felújítás miatt nem használható. Jelenleg kiszállási pont Hidasnémeti közúti hídnál van, beszállási pont Vizsoly közúti hídnál.

Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság Közleménye az alábbiakban olvasható:

http://www.emvizig.hu/Hirdetmenyek/2023/Tájékoztató_Hernádszurdok_munkavégzésről.pdf

Sport és országjárás egyben

Az idelátogatók számtalan kikapcsolódási és szórakozási lehetőséggel, látnivalóval találkozhatnak. A folyó északi, szlovákiai szakasza evezésre alkalmas, de sebes folyású vadvíz. Déli, magyarországi szakasza már lassabb, csendesebb.

A Hernád Kelet-Szlovákia és Északkelet-Magyarország közös folyója, a Király-hegy északi oldalától 286 km hosszan kanyarog a Hernád-völgyben, amelyből 168 km-t szlovák területen tesz meg, miközben Abaújnádasd és Abaújvár között 11 km-en határfolyó, majd további 118 km után megtétele után elér Sajóhídvég közelébe, ahol beleömlik a Sajóba.
A Hernád folyó a természethez való közelség és nem utolsó sorban a vízitúra otthona, ahol egyre több kemping, falusi szálláshely és panzió várja a megpihenni vágyókat. A kenuzni és kajakozni vágyóknak tökéletes választás.

Gyakorlott vízitúrások egy bő hét alatt végigevezhetik a teljes folyót, vagy 4 nap alatt a magyar szakaszt. A kevésbé gyakorlottak pedig válogathatnak az 1-2 napos, kisebb távú túrák közül a helyi vízitúra-szervezők kínálatában.

A magyar szakaszon az államhatártól a vizsolyi hídig kisebb kajak vagy kenu alkalmas leginkább a folyó vadregényes és technikás szakasza miatt. A gibárti és felsődobszai duzzasztók felett 4-5 folyamkilométeren csendes, szinte síkvizű a folyó, ami családok és gyermekek számára is kifejezetten alkalmas a vízitúrára.

A Hernád mentén több helyi vállalkozás, egyesület és önkormányzat biztosít lehetőséget kajak-, kenu- és kerékpár-kölcsönzésre is.

Egy kenutúra a Hernádon kalandos, izgalmas, s eközben csodaszép. A folyó arca kanyarról kanyarra változik: itt egy homokpad, ott egy sziget, nagyobb kiterjedésű nádas, majd az égbe törő "magaspart".

Figyelmeztetés: a Hernád vízszintje igen változékony, és egy év során jelentős, több méteres különbségek is előfordulnak, ezért mindig érdemes előre tájékozódni a vízállásról.

Fontos! A Hernád csak úszni tudóknak ajánlott, és még ők is mindig viseljenek mentőmellényt.

HERNÁD-VÖLGYI TIPP:

Mit hozz magaddal mindenképp egy egynapos túrára?

Ruházat:
  • Egy váltás száraz ruha borulás esetére, polár kabát/pulóver, fürdőruha, vízálló szandál/papucs, sportcipő.
  • 1 db vékony törölköző.
  • Kánikulában való evezéshez a hosszú ujjú, fehér UV szűrős póló vagy a fehér vászon ing a legideálisabb.
  • Vékony, világos, lehetőleg kötős kalap vagy fejkendő szükséges. Jó minőségű sport napszemüveg. Erre érdemes pántot tenni, hogy boruláskor ne ússzon el.
  • Rossz idő nyáron is lehet: esőkabát vagy vízhatlan evezős kabát, esőnadrág vagy esőponcsó, esetleg gumicsizma. Jó az is, ha van neoprén ruhánk vagy legalább zoknink, mert ebben nyugodtan lehet vízbe lépni, még hidegebb időben is.
  • Mentőmellény mindig legyen nálunk, de ezt általában adnak a hajóhoz.

Ezen túlmenően: tűzszerszám, elemlámpa (vagy a fejlámpa még jobb), Térkép vagy  GPS, telefontöltő.

Egy kis elsősegélynyújtó csomag és az alapgyógyszerek: napvédős ajakír, naptej, szúnyogriasztó, krém napégésre, rovarcsípésre, sebtapasz, sebfertőtlenítő, fájdalom- és lázcsillapító, szén tabletta, allergia gyógyszer stb. 

Étel és ital:
  • Mindig vigyünk magunkkal több liter ivóvizet!
  • Érdemes mindig vinni magunkkal néhány csomag nem könnyen olvadó vagy romlandó ennivalót pl. kekszet, almát és valami gyors ennivalót.

Fontos: személyes iratok, esetleg bankkártya vízhatlan kis tokban!
 

Ajánlott partnereink

Vízitúra túraútvonalainkat a Magyar Vízitúra Szövetség is ajánlja

#REJOICE

Európai Regionális Fejlesztési alap

www.shku.hu

Jelen honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.