Fesztiválok a Hernád-völgyben: kultúra és gasztronómia

Sárgabarack
Legyen szó kisebb vagy nagyobb fesztiválokról, Magyarország az elmúlt években valódi nagyhatalommá vált a témában. A zenei fesztiválok mellett a legelterjedtebb kategória talán a gasztronómiával kapcsolatos eseményeké, ha pedig a kettő egybeforr, akkor valódi ínyenc rendezvények születnek. A Hernád-völgyben nem is kérdés, kiket tehetnénk ezen események nagyszínpadára: természetesen két ízletes, helyi hungarikumunkat, a gönci kajszibarackot és a gönci barackpálinkát.

A pálinka szót a külföldiek is ismerik

Mivel a hazai és a külföldi látogatók szíve is megtelik melegséggel e szavak hallatán, a különböző barackkal és pálinkával kapcsolatos falunapok, fesztiválok, találkozók, workshopok, kóstolók és termékbemutatók növekvő népszerűségnek örvendenek a térségben. Egyik erősségük, hogy a közönség igazán otthon érezheti magát rajtuk, így az eszem-iszom lehetősége és a kulturális értékek mellett közösségteremtő hatásuk is van. Kijelenthetjük, hogy a barack szeretete tényleg közösséget kovácsol.

A legendás, eredettvédett pálinka titka

Az alapanyag mellett a tradíciók éltetése, a gondos gyümölcsfeldolgozás, a Zempléni-hegység lábánál adott, különösen kedvező természeti körülmények, és persze a generációról generációra öröklődő technológia ismerete, fejlesztése. A Hernád-völgyben a hagyományos, kétlépcsős, kisüsti eljárás mellett az egylépcsős főzési eljárással is találkozhatnak a pálinka szerelmesei.

A barack jóval több, mint pálinka

Az egyik legjelentősebb és legjobban várt esemény pedig a Gönci Barack Vigasság, amely immár 2012 óta tölti meg nyaranta kétnapnyi tömény élvezettel a Boldogkőváraljára érkezők lelkét és bendőjét. Ez az a fesztivál, ahol bizony engedhetünk az édes kísértésnek: a barackból készült lekvár, szörp, palacsinta, rétes, fagyi, koktél, és persze pálinka mellett egyéb kézműves finomságok, és a környék neves éttermei – például a legjobb vidéki étteremnek választott Anyukám Mondta – kényeztetik az ízlelőbimbóinkat. Mindeközben koncertek, gyerek- és családbarát programok, kézműves foglalkozások és érdekes előadások tömkelegéből válogathatunk a több helyszínes fesztiválon.

Boldogkőváralja a júliuson kívül az év többi részében is tartogat még gönci barackban gazdag pillanatokat. Májusban Gyümölcsbor és Fröccsfesztiválnak, szeptemberben pedig Csülkös- és Pálinkás Napnak ad otthont a boldogkői vár. Azok számára pedig, akik a gasztronómia mellett a történelemre is ki vannak hegyezve, kihagyhatatlan program az augusztusi, boldogkői Várjátékok eseménye, mely egy hamisítatlan középkori időutazásra hív: Károly Róbert lovagi tornáin a legjobb vitézek varázsolják elénk a XIV. századi középkor világát. Zászlóforgatók, vásári komédiások, ínycsiklandó sültek, csapra vert boros- és söröshordók gondoskodnak a hangulatról.

A térség "hírességei" a pálinka mellett a Tokaj-Hegyaljai borok is. Ezen nedűk kedvelő évről évre Abaújszántó májusi Ivó napján is találkozhatnak, ahol a borozni, szórakozni, zenei programokra, és előadásokra vágyók végigjárhatják a város nyitott pincéit, és több helyszínen felállított színpadait, közben pedig kíváló borokkal és nagyszerű emberekkel ismerkedhetnek.

Szintén Abaújszántó naptárának éke a Szüreti Nap eseménye. A mulatság általában egy fergeteges felvonulással kezdődik, melyet a környék néptánc-, komédiás és majorettcsoportjai, fúvószenekarai színesítenek, összefogva a helyi intézmények a vigasságra beöltözött csapataival. Ezután a fesztiválhangulat a Dísztéren felállított nagyszínpadon folytatódik, majd az esti szüreti bálban csúcsosodik ki. A préselés a rendezvény egész ideje alatt folyik, a mustot pedig meg is lehet kóstolni, és érdemes időt szánni a többi vidám kísérőprogramra is.

Fesztiválok terén érdemes megemlíteni Hernádszentandrást is, ami nemcsak a BioSzentandrás nevű sikertörténettel csalogat magához látogatókat, hanem a júliusi Hernád Fesztivállal is, ahol többek között szabadtéri színház, főzőverseny, zene, humor, foci, kézművesség, élménykutyázás, lovaglás és koncertek várják a nagyérdeműt.

Források:
Gönci barackpálinka – Wikipedia
http://www.goncibarack.hu/
https://www.tokaj-turizmus.hu/
https://boldogkovara.hu/
http://ivonap.hu/
https://www.hernadszentandras.hu/

Családos, páros vagy szóló kalandorként, történelem- vagy gasztroguruként, Kéktúra- vagy a Mária úti zarándokként, visszatérő vagy most először erre járó látogatóként a Hernád-völgye számtalan izgalmas és ízes fesztivált rejt magában, a felfedeznivalók száma pedig évről évre növekszik.

#REJOICE

Európai Regionális Fejlesztési alap

www.shku.hu

Jelen honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.