Gasztronómiai kalandokra hív a Hernád-völgy

Gasztronómiailag hazánk egyik kevésbé ismert, de annál több kincset rejtő szelete a Hernád-völgy.

Településein számos kifejezetten jó étterem várja a helyi ízek szerelmeseit, Encsen pedig a környék első számú, országos hírű fine dining étterme is megtalálható. Hernádszentandrás a biokertészet, bioélelmiszerek legismertebb termelőhelyévé vált az elmúlt években. Ne feledkezzünk meg a borgasztronómiáról, illetve egyik ízletes hungarikumunkról, a gönci barackpálinkáról sem.

BioSzentandrás: öko sikersztori

Kétségkívül a Hernád-völgy egyik legnagyobb sikertörténete a BioSzentandrás nevű biogazdálkodási rendszer, melyet 2010-ben hívtak életre az összefogás, a munkahelyteremtés, és a fenntarthatóság jegyében. A 425 lelket számláló Hernádszentandrás község valósággal újjászületett az inspiráló kezdeményezésnek hála. Megtalálhatók itt a legfinomabb zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények, és azokból - illetve generációkon keresztült öröklődő receptekből - készített egészséges szörpök, lekvárok, krémek, aszalványok, savanyúságok, sőt még ehető virágok is. Emellett szívvel-lélekkel készített kézműves holmik között is válogathatunk az ökogazdálkodási paradicsom kínálatában. A BioSzentandrás tudatos és felelős, egyben családias kollektívája nem csak egy márkával, de egy életérzéssel, egy innovatív szemléletmóddal gazdagítja a környék ökoturizmusát, és helyi közösségeit is. Nem csoda, hogy a projekt számtalan hazai és külföldi elismerés mellett bekerült a Highlights of Hungary 2019-es jelöltjei közé is. Nem mellesleg egy hernád-völgyi, ám országos szinten is gasztronómiailag csúcstartó fine dining étterem, az Anyukám Mondta beszállítói.
bioszentandras

Anyukám Mondta: a legek legje

Ha tovább evezünk a Hernádon, illetve a térség gasztrotérképén, a fiktív főváros egyértelműen Encs kell, hogy legyen. Amellett, hogy a régió egyik legnagyobb települése és idegenforgalmi kulcspontja, itt található az Anyukám Mondta étterem is.

A kulináris zarándokhelynek kikiáltott, immár 25 éves helyet a Dudás-testvérpár alapította, akik olaszországi és New York-i tapasztalataikat mesterien ötvözték a magyar konyha szeretetével és vendéglátás iránti alázattal. Mindez érezhető az étlapból, és a tényből, hogy az Anyukám mondta évről évre a Dining Guide nívós toplistájának első helyén végez, és idén az év vidéki étterme díjat is magáénak tudhatja. A legjobb családi éttermek listáján is győzelmeskedett, ráadásul az összeállítás szerint itt lehet a legfinomabb rántotthúst kapni. Apró érdekesség, hogy a szlovák top 10-es listába is bekerült, és állítólag az Encstől mintegy 45 kilométerre lévő, 240 ezer fős lakosságú Kassa ígyencei is azzal szoktak viccelődni, hogy "Kassa legjobb étterme az Anyukám Mondta".

Gasztroélmények a régióban

Ha egy hangulatos étteremre vágyunk, ünnepelni szeretnénk, vagy épp kirándulásunk során kóstolnánk bele a helyi specialitásokba, a Hernád-völgy étteremkínálatát további gyönyszemek is tarkítják.

A vintage életérzés hőskorában érezhetjük magunkat, ha meglátogatjuk a halmaji Velvet Bisztro & Restaurant egyedi bútorokkal berendezett éttermét, mely 2016-ban nyitotta meg kapuit. Ígéretük szerint egy olyan gasztronómiai utazásra hívják vendégeiket, amely páratlan és intenzív, melyben a régi és az új létrehoz egy még újabbat, ami bár nem távolodik el a magyar tradicionális gasztronómiától, mégis, a legmodernebb konyhatechnológia segítségével a múltat fuzionálja a jelenbe, sőt, olykor a jövőbe is. Mindezt megkoronázzák a legkiválóbb magyar pálinkamesterek párlatai és a legnemesebb magyar pincészetek hazai borai. Kitűnő választás lehet a közeli Nemzeti Trianoni Emlékparkban tett látogatás után.
 

Még több Hernád-völgyi gasztrotipp

Egy falat középkorral várja a történelem és a konyhaművészet szerelmeseit a Castrum Boldua étterem Boldogkőváralján - nevéhez hűen Boldogkő Várának több száz éves falai között. Az étterem az Úr 2007. évének március havában indult, megnevezését a vár az első írásban megemlített elnevezése után kapta a XIII. századból, melynek hangulatát igyekszik minél korhűbben visszaadni. A magyar középkori hagyományok szerint elkészített ételekből egy kódexre emlékeztető étlapból mazsolázgathatnak a látogatók, akik a fogások megérkezéséig akár fegyverek és pajzsok kipróbálásával is múlathatják az időutazásnak beillő időt.
 
Túrázás vagy családi kirándulás után tökéletes betérő lehet Göncruszkán a Tejjel Mézzel Étterem, melyet a Református Gyülekezet alapított 2020-ban. Az étteremben az asztalközösség központi szerepet kap. Legyen egy hely, mely végül minden elfogyasztott falattal, minden koccintással közvetett módon formálja és erősíti a közös jövendőt. Az étteremben fogyasztással a gyülekezet óvodásait, iskolásait támogatja, bevételeik első renden az ő jólétüket szolgálják.

A Gergely-hegy lábánál még egy helyet ajánlunk; Hejcén a Művész Restaurant az év minden napján étel különlegességeivel várja a környékre látogató kedves vendégeket. Nemzetközi konyhát vezetnek családi éttermükben, ha erre járnak egy nem mindennapi gasztrutazásban lehet részük.

HERNÁD-VÖLGYI TIPP:

Abaújszántón található a Forró Kutya Barbeque, ahol a kézműves hamburgerek mellett, grill ételek és BBQ fogások vannak az étlapon. Megkóstolhatják az ország 6. legjobb burgerét, ezen kívül minden év októberében BBQ versenyt is tartanak. A szomszédban található a Zimmermann Borozó, ahol az abaújszántói borászok termékeit kóstolhatják meg a vendégek. S ha ízlett, akkor palackozott formában haza is lehet vinni a kiváló Tokaj-Hegyaljai borokat.

Meg kell említeni a gasztronómia igazán édes leágazását, a Mézes Gergő Méhészetet, ahol a méhek és a méhészet különleges világába nyerhetünk betekintést, többek között az ország első, egyedi, interaktív Mézmúzeumában. Ha pedig kikóstoltuk magunkat, a vendégház és az apiterápiás központ újfajta pihentetését is kipróbálhatjuk, vagyis méhek segítségével gyógyulhatunk.
Egy másik édes különlegesség Gönc vidékének egyik jellegzetes csümölcse, a kajszibarack, ami a hungarikumnak számító gönci barackpálinka alapanyaga. Nyári tervnek érdemes feljegyezni, hogy a pálinkák, lekvárok, szörpök, koktélok, édességek mind főszerephez jutnak a hagyománnyá váló Gönci Barack Ünnep alkalmával. Egyébként a gönci barackpálinka mellett az egész térség területén jelentős hagyományai vannak a pálinkafőzésnek.

A borrajongók sem fognak szomjan maradni, hiszen Abaújszántó a méltán híres Tokaji borvidék része; a kisvárosban hangulatos pincesorok, díjnyertes borok, kedves borászok várják a borok szerelmeseit. Illetve egy lényeges borturisztikai attrakció a hajdani borút, és a mellette fekvő Gönc, ami a barackpálinka mellett a borkultusznak is adott: a gönci hordó a borászatban használt hagyományos magyar űrmérték, amely nevét a város és vidékén tömegesen készült hordótípusról kapta. Borospincékben Szikszó is bővelkedik, a hegyoldalban több mint kétszáz darab emlékeztet arra, hogy a Hernád-völgy egykor a szőlőtermesztés és borkultúra fellegvára volt.

A Hernád-völgy gasztronómiai ajánlatai:

Források:
Wikipedia
https://diningguide.hu/
https://www.bioszentandras.hu/
https://www.hernadszentandras.hu/
http://www.velvetetterem.hu/
https://castrumboldua.hu/
http://www.boldogkovaralja.hu/
https://mezesgergo.hu/
https://www.szikszo.hu/

 

#REJOICE

Európai Regionális Fejlesztési alap

www.shku.hu

Jelen honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.