Horgászat a Hernád-völgyben

Ponty, csuka, süllő, keszeg, harcsa, balin, sügér, márna, domolykó, amur, kárász, pisztráng...

...és még sorolható, hogy milyen halakban gazdag folyó Hernád. Az idelátogató horgászok a lehetőségek széles tárából válogathatnak, legyen szó finomszerelékes, bojlis, pergetős, legyezős, csónakos horgászatról.

Az egyre csak fejlődő környéken mindenki megtalálhatja a számítását: lehet sátrazni vagy panzióban aludni, engedélyezett a csónak és a benzinmotor, valamint az éjszakai horgászat, választhatunk csak gyalog megközelíthető partszakaszt és parkolási lehetőséget is kínáló részeket, sőt a folyó közelében több jól kiépített horgásztó is várja a jó fogásra vágyókat.
A folyó teljes szakasza horgászható, habár néhány különösen védett, kíméleti területen ez az év bizonyos szakaszában korlátozott.

Kíméleti területek:
  • telelő és szaporodó kíméleti terület "Gibárti erőműtől elindulva 400 m folyás szerint felfelé",
  • telelő kíméleti terület „Felsődobsza duzzasztómű és az erőmű közti üzemi csatorna szakasz”,
  • szaporodó kíméleti terület „Erőmű és a duzzasztómű alatti szakasz a két ág összefolyásáig, illetve a hallépcső”.

A szaporodó kíméleti területeken március 1.napjától június 15. napjáig, a telelő kíméleti területeken pedig november 15. napjától február 28.napjáig TILOS a horgászat és a halászat!

A meder átlagos szélessége kis vízhozam mellett 35,0 m, hasznos vízterülete 414,4 ha. A víz gyors folyású, oxigéndús. Elsősorban harcsás víz, de megtalálható benne a paduc, a márna, a ponty, a csuka és a süllő is.

Forrás: http://www.emhe.hu/vizeink/ (Észak-Magyarországi Horgász Egyesület)

HERNÁD-VÖLGYI TIPP:

  • A Hernád vízállása igencsak változékony, a sekélyebb, mocsaras területeken 0,1 méter, a legmélyebb pontján eléri a 6 métert is, de az évszaktól, csapadékmennyiségtől és a duzzasztók állásától függően hétről hétre más lehet.
  • Hernádszurdokon az Aranykavics horgásztó kiépített állásokkal, tűzrakóhelyekkel, sőt csónakázási lehetőséggel várja a horgászokat.
  • Innen nem messze, Göncruszka mellett található a Naturland horgásztó, ahol a 2,5 hektáron elterülő vízben kapitális méretű halakat is foghatunk.
  • Vizsoly környékén a horgászat kedvelőinek is kiváló lehetőségek nyílnak, az egykori holtágból kialakított vizsolyi horgásztó (http://vizsolyihorgaszto.hu/), vagy más néven Kacsás-tó egész évben nyitva áll, májustól októberig ráadásul még éjszaka is. A horgászállások mellett tűzrakóhelyeket is találunk, ahol elkészülhet a friss halászlé, vagy akár a grillezett süllő.
  • A Hernád-völgyben a sóderbányászat kedvező adottságainak köszönhetően számos más, halban gazdag horgásztó is található: Csobádon, Halmajon vagy Újcsanáloson.
     

Horgászengedélyek, napijegyek

„A hidakról lenézve gyakori látvány a legelésző paducok csapata. Legutóbb a gibárti hídnál, a víz alatt beakadt fa törzséről legeltek hatalmas csapatban. De a kércsi hídról lepillantva, a régi híd betondarabjain is látni időnként a legelésző paducokat. A híd alatt kavargó vizet pedig a gyönyörű balinok és domolykók rablásai törik meg.”

Forrás: Imre László: A Hernád – 2005.01.17.

Érvényes horgászengedély-árak, díjak a Észak-Magyarországi Horgász Egyesület honlapján.

Napijegy vásárlási lehetőség »

 

Horgászat

#REJOICE

Európai Regionális Fejlesztési alap

www.shku.hu

Jelen honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.