Kerékpáros turizmus a Hernád-völgyben

A Hernád-völgy a kerékpáros turizmus kedvelőinek vidéki paradicsoma:

ideális terepet kínálnak itt a kis forgalmú, lankás dombokon átvezető utak. A komoly túrákra vállalkozóknak éppúgy vonzó lehetőségeket tartogat a terület, mint a családos kirándulóknak: a sík terep ugyanúgy megtalálható itt, mint a dimbes-dombos, nagyobb erőfeszítést igénylő, vagy a mountain bike-osoknak ajánlott keményebb terepek.

A környéket érintő vagy itt áthaladó kerékpárutak:

EuroVelo 11 / Tiszamente kerékpárút (4A)

Az EuroVelo európai kerékpárút-hálózat 11. vonala, az East Europe Route (kelet-európai útvonal) egyike annak a három útvonalnak, amely jelenleg áthalad Magyarországon. Norvégia északi csücskétől Görögország déli részéig, 6550 km-en köti össze a helyi, kerékpározásra alkalmas, az előírásoknak megfelelően kiépített kerékpáros útvonalakat. A hazánkban futó 450 km-es szakasz főként a Tisza vonalát követi, és azonos a „4A Tiszamente kerékpárút” néven ismert útvonallal, amely a keleti országrészben kiemelkedő természeti és kulturális látnivalókat érint.

Az EuroVelo 11 Szlovákia felől Kéked mellett lépi át a határt, és innen vezet Sárospatak irányába. A hivatalos útvonalról letérve és a Hernád-völgyet választva, kerékpárral fedezhetjük fel a folyóvölgy, a Zemplén és a Cserehát szépségeit, majd a Hernád-torkolatot elhagyva Tiszaújvárosnál csatlakozhatunk ismét vissza a fővonalba.

Zempléni gyümölcs út

2015-ben jelentősen bővültek a magyarországi turistautak jelzései. A legújabb, helyi sajátosságokra is reflektáló jelek közé bekerült a „Zöld szőlő”, a „Piros alma” és a „Sárga barack”, amelyek a tokaj-hegyaljai szőlő, a szatmári alma és a gönci barack előtt tisztelegnek és összességében a 130 km-es, kerékpáros „Zempléni gyümölcsút” egyes szakaszait jelölik. Az útvonal nyolcas alakot ír le az alábbi települések érintésével:

Sárga barack
Vizsoly –S– Vilmány –S– Göncruszka –S– Gönc –P– Gönci patak –P– Telkibánya –P– Kányahegy alatt –P– Hollóháza –S– Füzérkomlós –S– Füzéri elágazás –S– Filkeháza –S– Pálháza

Piros alma
Vilmány –Z– Fony –Z– Mogyoróska –Z– Regéci vár –Z– Középhuta –Z– Újhuta –Z– Pálháza –Z– Vilyvitány elágazás –Z– Széphalom –Z– Sátoraljaújhely –Z– Alsóberecki –Z– Vajdácska –Z– Cigándi elágazás –Z– Sárospatak

Zöld szőlő
Sárospatak –Z– Bodrogolaszi –Z– Sárazsadány elágazás –Z– Vámosújfalu –Z– Tolcsva –Z– Erdőhorváti –Z– Komlóska –P– Újhuta

Rákóczi nyomában kerékpártúra útvonala

A II. Rákóczi Ferenc életéhez köthető helyszíneket bejáró útvonal Kassától, Sárospatakon és Miskolcon át egészen Ónodig tart. A Hernád-völgybe Regéc felől lép be az útvonal, érinti Boldogkőváralját, Abaújkért, Gibártot, Encset, egy igazi csemege a történelmi látnivalókat is megcélzó kerékpárosok számára.
 

Nyugat-zempléni kerékpártúra

A leginkább Hernád-völgyi kerékpáros körtúra, amely a Zemplén lábánál vezet minket végig, a környék legszebb részeit megmutatva. Az útvonal Fonyról indul, áthalad Boldogkőváralján, kis kitérővel érintve a csodaszép Arka zsákfalut, majd Abaújszántón keresztül, Vizsolyon és Vilmányon át tér vissza Fonyra.

HERNÁD-VÖLGYI TIPP:

Abaújkér irányából nyílegyenes, de nagy szintkülönbségű úton juthatunk el Gibártra, a település előtti szerpentin döntött kanyarjain legurulni hatalmas élmény.

Szabályok erdei kerékpározás esetén:
  1. Az erdőben saját felelősségére közlekedhet.
  2. A magántulajdonú erdőkben a kerékpározást a erdőgazdálkodó korlátozhatja, illetve megtilthatja.
  3. Az erdőben abban az esetben lehet a megjelölt turistaúton kerékpározni, ha az együttes használat lehetősége jelzéssel megjelölésre került.
  4. Az erdő látogatója az erdei életközösségben, az erdő talajában és az erdészeti létesítményekben kárt nem okozhat, az ott tartózkodók pihenését, valamint a rendeltetésszerű erdőgazdálkodási tevékenységet indokolatlanul nem zavarhatja.
  5. A kijelölt út kivételével nem vehető igénybe az erdősítés területe, amíg a rajta lévő faállomány a két méter átlagos magasságot el nem éri, és az erdőrezervátum magterülete.
  6. Az erdőben járművel (ide tartozik a kerékpár) közlekedni csak a közforgalom számára megnyitott erdészeti magánúton, a járműközlekedésre kijelölt erdei úton, valamint az erdőgazdálkodó beleegyezésével az erdészeti feltáróhálózat részét képező egyéb erdei úton szabad.
  7. Védett természeti területen ezeket a szabályokat felülírja a természetvédelmi törvény: járművel csak az arra kijelölt utakon szabad közlekedni. Fokozottan védett természeti területeken a kijelölt turistautak, kerékpárutak elhagyása tilos.
  8. A jelzett turistautakon a gyalogosoké az elsőbbség. Mellettük csökkentett sebességgel haladjunk el!

#REJOICE

Európai Regionális Fejlesztési alap

www.shku.hu

Jelen honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.