Vizsolyi Horgásztó

Vizsolyi Horgásztó

A tavat kizárólag a Vizsolyt és Novajidrányt összekötő út felől lehet megközelíteni a Hernád folyó gátján. Garadna felől a gát sorompóval van lezárva a forgalom elől.

Leírás: A holtág a Hernád folyó jobb parti - ármentesített - területén helyezkedik el. Közigazgatásilag a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsoly községhez tartozik. A tó a Novajidrány - Vizsoly közötti útvonalon, Novajidrány felől a Hernád-híd előtti gáton balra, északi irányban, 1200 m-re található. A tó hossza 1 km, átlagos szélessége 60 m, területe 6,5 ha, átlagos vízmélysége 2 m. A jelenleg horgászvízként funkcionáló tó nemcsak a horgászok örömére, hanem a természet nyugalmát kedvelő vendégek számára is kikapcsolódási lehetőséget nyújt. Az ide látogatók kényelmét szolgálja a tavat körülvevő és természetes környezetet biztosító őshonos liget erdő, illetve a parton kialakított - tűzrakóhelyekkel ellátott - horgászbeállók. A családdal érkezőket játszótér és grillezési lehetőség is várja. Horgászni a patkó alakú tó belső ívének kijelölt szakaszán lehet, míg a két vége érintetlen, védett terület. Jellemző halfajok: ponty, amur, csuka, harcsa, süllő, kárász, keszegfélék. Milyen okmányokat kell magánál tartania a horgásznak a horgászat megkezdésekor: állami horgászjegyet, területi engedélyt (napi jegyet), horgász igazolványt, fogási naplót, valamint a személyazonosságot igazoló okmányt. Állam horgászjegy birtokában milyen eszközöket használhat a jogszabályok szerint: A 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet 19. § (2) bekezdés szerint állami horgászjeggyel rendelkező személy legfeljebb kettő – egyenként legfeljebb három, darabonként legfeljebb háromágú, horoggal felszerelt – horgászkészséget, valamint egyidejűleg egy darab, 1 m²-nél nem nagyobb csalihalfogó emelőhálót használhat.

Tilalmi idők, méret- és fogási korlátozások: A törvény szerinti tilalmi időket és kifogható mérettartományokat az alábbi eltéréssel kell alkalmazni:

  • A ponty fajlagos tilalmi ideje feloldásra került, így a méretkorlátozás betartása mellett, egész évben fogható.
  • Az állomány védelme érdekében a 3 kg-os vagy azt meghaladó testtömegű ponty, amur, csuka nem vihető el, kifogás után kötelező azonnal kíméletesen visszahelyezni!
  • Koi pontyot, Compót, illetve süllőt megtartani tilos!

Egyéb szabályok:

  • Horgászni kizárólag a tó belső partszakaszán kialakított horgászállásokról szabad.
  • A horgászhelyek kizárólag gyalogosan közelíthetők meg, a járműveket a bejáratnál kiépített parkolóban lehet elhelyezni.
  • A horgászhelyen, illetve a horgászat során a természet védelmének szabályai értelmében a horgászati tevékenységen túl tilos a helyi élővilág állapotának, minőségének bármilyen megváltoztatása, zavarása, a víz szennyezése és a szemetelés bármilyen változata.
  • Nagy mennyiségű és a víz minőségét rontó etetőanyagot használni tilos, a felhasználható etetőanyag maximális mértéke horgászonként napi 2 kg. A horgászat befejeztével a megmaradt etetőanyagot a vízbe dobni tilos!
  • A vízparton csak az arra kijelölt, vagy kiépített helyen lehet tüzet rakni, főzni, sütni. Csak hozott tüzelőanyag felhasználása lehetséges.
  • A horgászrendben nem szereplő, év közben elrendelt korlátozások, illetve a horgászattal kapcsolatos egyéb információk a honlapon, illetve a facebook oldalon kerülnek kihirdetésre.

 


Vissza

#REJOICE

Európai Regionális Fejlesztési alap

www.shku.hu

Jelen honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.