Túrázás a Hernád mentén

A tökéletes túracélpont: Hernád-völgy

A Hernád-völgy telis-tele van gyönyörű panorámájú természeti szépségekkel, történelmi műemlékekkel, hangulatos kirándulóhelyekkel, amelyek többnyire háborítatlanul várják a kirándulókat.

A völgy fölött magasodó Zempléni-hegyek erdős, szőlős, gyümölcsfás lankái csodálatos hátteret adnak a völgy síkvidékének.

Flóra és fauna: gazdag növény- és állatvilág, amelyekre büszkék vagyunk

A környék több ritka állatfaj otthona, sőt néhány végveszélyben levő faj élőhelye. Nyaranta araszoló és bagolylepkékkel találkozhatunk a mezőkön, a fák között uráli bagoly, uhu, vándor- és kerecsensólyom, búbos cinege, fenyőszajkó, sőt még szirti sas is él. A nedves völgyekben a ritka hegyi gyíkra lelhetünk, de honos itt az alpesi gőte és a sárga hasú unka. Egyre gyakoribb vendég a hiúz, telente a farkas.

A Tekerjes-patak partján találjuk Boldogkőváralját és a festői szépségű Boldogkő várát. A táj fölé magasodó vár a túrázóknak gyönyörű kilátást kínál egyik oldaláról a Hernád-völgyére, a másik oldaláról pedig a Zemplén vonulataira
A környék bővizű forrásokban gazdag hegyei, völgyei, kellemes kikapcsolódást jelentenek az erdei sétákat, és a bakancsos turizmust kedvelők számára egyaránt.

HERNÁD-VÖLGYI TIPP:

Abaújszántóról Felsődobszára vezető szerpentinen érdemes végigmenni, mert innen nyílik a Hernád-völgy egyik legszebb panorámája.

Országos Kéktúra

Fancsal - Abaújdevecser -  Encs - Gibárt - Alsócéce - Boldogkőváralja - Arka - Mogyoróska - Regéc

Encs felől Gibárton, Hernádcécén, Boldogkőváralján halad át Regéc felé az Országos Kéktúra 25. és 26. szakasza. A Fancsal - Boldogkőváralja szakasz hossza 16,5 km, szintváltozása összesen 330 méter, a Boldogkőváralja - Regéc szakasz hossza 17,5 km, szintemelkedése 805 méter. Az útvonal csodaszép, érint két várat (Boldogkő és Regéc), illetve a festői szurdokvölgyben fekvő zsákfalut, Arkát.

Az út elején az ipari műemlék Gibárti Vízerőművet mindenképpen meg kell nézni!
 

HERNÁD-VÖLGYI TIPP:

Hernádcéce ugyan már nem része a Kéktúrának, de az 1960-as években még az volt, kötélhídon lehetett akkoriban átkelni itt a Hernádon. A híd elbontása után komp állt itt szolgálatban, ahogy az a klasszikus, "Másfélmillió lépés Magyarországon" című sorozatban is látható volt. A komp megszűnése után a Kéktúra útvonalát áthelyezték a gibárti hídra. 2007-ben új gyalogos hidat adtak át, ami megkönnyíti a Méra és Hernádcéce között közlekedők életét.

Magaspart tanösvény

Gibárt - Hernádbűd - Pere - Felsődobsza - Hernádkércs - Kiskinizs - Halmaj

Gibártról a Kéktúrán kívül egy másik csodás útvonal is vezet Felsődobsza és végül Hernádkércs irányába, a Magaspart tanösvény, amely a Hernádbűd és Gibárt között található Gata földvártól, vagy más néven Pogányvártól indul. Az útvonal hossza jelentős, 26 km, szintemelkedése 380 m.
Az útvonal mentén több helyen is találkozunk súvadással, egy évmilliók alatt kialakult jelenséggel. A Hernád bal partján az agyagos talajrétegen helyenként 100 méter vastagságot is eléri a homok és lösz, ami évente 5-10 centimétert kúszik a folyó felé, a partot elérve pedig beleomlik.

Hernádbűdön a Fülelő kilátó 2006-ban készült háromszintes fa építmény. Szép körpanoráma tárul elénk a magasból. A Hernád völgye az északnyugati, a Zemplén hegyei és dombjai pedig a keleti irányban nyújtanak sok látnivalót.
 

Tátorján tanösvény

Dél felé Nagykinizst elhagyva, Szentistvánbaksáról Megyaszón keresztül Alsódobszáig tartó 17 km-es Tátorján Tanösvény gyönyörű szakaszát mutatja meg a komótosan kanyargó folyónak. Az alsódobszai pincesor domb tetején áll, így gyönyörű kilátást nyújt a szőlőtőkék között a Bükkre, a Zemplénre, a Hernád-völgyre, de páramentes időben a Magas-Tátrára is.

A tanösvény névadója a tátorján növény, amely a Kaszpi- és Fekete-tenger vidékén gyakori, de nálunk csak elvétve fordul elő.

Kék hullám tanösvény

Vizsoly - Hernádcéce - Boldogkőváralja - Boldogkőújfalu - Abaújkér - Gibárt

Az útvonal hossza jelentős, 25,6 km (a leágazásokkal együtt 29,6 km), szintemelkedése 360 m.

Vizsolyból indulva, a Kék hullám tanösvényen járhatjuk végig a környék látnivalóit: a Szentiváni földvárat, a Boldogkői várat, a Péchy-Zichy kastélyt, a különleges természeti ritkaságot: a Kőtengert, ahol szürkésfekete, aranyló zuzmóval borított andezit tuskók lepik el a legelőt.
 

Hernád tanösvény, Bőcs

Hernád tanösvény átadásaA 11 állomásból álló tanösvény a Miskolctól vonattal 10 percre található Bőcs község természeti kincseit a Hernád folyót, a Bársonyos patakot, a Sziget nevű kiserdőt és a református templom melletti védett gesztenyefákat mutatja be.

További információk »

Hernád tanösvény átadása 2009-ben »

A Hernád-völgy könnyű túrákkal, változatos útvonalakkal vár mindenkit, aki csodálatos környezetben szeretne felfedezni valami újat, szinte érintetlent.

Túrázás

#REJOICE

Európai Regionális Fejlesztési alap

www.shku.hu

Jelen honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.