Mária út zarándoklat

A Kárpát-medence szívében szerencsés helyzetben vagyunk, legyen szó természeti szépségekről, gasztronómiáról vagy épp történelmi, vallási emlékekről. Míg a Balaton, az Alföld és a Kékestető például valószínűleg mindenkinek „megvolt” már, érdemes lehet olyan csodás hazai tájakba is belekóstolni, amik talán kevésbé ismertek - ennél fogva annál izgalmasabbak, és hab a tortán, hogy turistatömegektől sem kell tartani.

Egy szlovák szomszédainkkal megosztott közös ékszerünk a Hernád-völgy nevezetű kistáj, melynek felső része Szlovákiába esik. A Hernád folyó Abaújvár mellett lép be hozzánk - a Hernád-völgy hazai szakasza Miskolctól északkeletre, a Zempléni-hegység és a Cserehát ölelésében található. Visszatérő vendégként vagy újdonságra szomjas kalandorként egyaránt van itt felfedeznivaló bőven. Az egyik ilyen látnivaló - és megélnivaló - a Mária út.
Ez az igazán különleges útvonal Hernádkércs mellett halad keresztül a Hernád-völgyön, és többek között Szikszót, Aszalót, Halmajt és Kiskinizst is érinti. Talán sokunk találkozott már vele osztálykirándulások, családi kirándulások részeként: ez ugyanis Közép-Európa legnagyobb zarándokútja, mely a magyarok Szent Máriához kötődő szent helyeit (kegyhelyeit, kápolnáit, forrásait) csatolja be az európai zarándok vérkeringésbe. A Mária út nevéhez hűen egy keresztet rajzol ki Közép-Európa térképén, érintve Ausztria, Magyarország, Románia, Szlovákia, Lengyelország, Horvátország és Bosznia területeit.

Közép-Európa zarándokútja, a Mária Út, Szikszónál érkezik a Hernád-völgyébe, majd Aszalót, Halmajt és Kiskinizst érintve, Hernádkércsen át vezet tovább keleti végpontja, Csíksomlyó felé. Talán sokunk találkozott már a „M” betűs turista jelzéssel osztálykirándulások, családi kirándulások részeként: ez ugyanis térségünk legnagyobb zarándokútja, mely a magyarok Szűz Máriához kötődő szent helyeit (kegyhelyeit, kápolnáit, forrásait) csatolja be az európai zarándok vérkeringésbe. A Mária Út nevéhez hűen egy keresztet rajzol ki Közép-Európa térképén, érintve Ausztria, Magyarország, Románia, Szlovákia, Lengyelország, Horvátország és Bosznia területeit.
A Mária előtt tisztelgő zarándokút-hálózat kiépítése 2006-ban kezdődött a Mária Út Egyesület és közel 300 fő önkéntes közreműködésével. Ma már közel 2200 Km kiépített útvonal várja a zarándokokat. Az útvonal kiépítésének fő célja -a mellett, hogy az emberek megismerhessék a tájak vallási, történelmi, kulturális és természeti értékeit, a spirituális elmélyülést. Rajtunk múlik, hogy hívőként, hitkeresőként vagy túrázóként vágunk-e neki, de az biztos, hogy napjainkban, amikor kiemelt szerephez jut a befelé fordulás, jó szolgálatot tesz a természet közelsége, a megszokottból való kiszakadás élménye, a fizikai teljesítményből fakadó kellemes fáradtság és persze a lelki közösség érzése, ami a zarándokútvonalak sajátja. Sokan vágnak neki egyedül az útnak, de lélekemelő közösségi élmény csoportos zarándoklatokon, zarándokrendezvényeken is részt venni, így az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapon, mely minden év augusztus 15-én egy közös célért indul el a teljes Mária Úton, közel 140 zarándokszakaszon.
A Mária út kelet-nyugati tengelye - egyben legelső útvonala - az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet mintegy 1400 km-en. Ezt a távot gyalogszerrel nagyjából 60 nap alatt lehet megtenni. A csoportosan, családosan vagy egyénileg is számos csodát rejtő út sokak számára egyfajta kihívás, kinek spirituális, kinek teljesítménnyel kapcsolatos értelemben. Praktikus, és nem kevésbé élvezetes lehet azonban szakaszonként megízlelni, például az említett Hernád-völgyi szeletét, mely egészen a Zemplén festői tájaiig kísér.

Az M01/31 nevezetű, hivatalosan kijelölt szakasz például Sajópálfala, Szikszó, Aszaló, Halmaj, Kiskinizs és Hernádkércs érintésével, egy nagyjából 24 km-es távot ajándékoz nekünk, mely gyalog, de akár kerékpárral is megtehető, nem igényel különösebb felkészültséget. Az utat végig útjelzések és táblák jelölik, ajánlott szálláshelyek várnak minket, és ha hivatalos zarándoklati keretek között vállalkozunk rá, térképes zarándokkalauz is a segítségünkre lesz. Ilyenkor a zarándokok az útvonal bejárása során az állomásokon pecsétet és egyedi azonosítású gyöngyszemet kapnak, amelyből a saját rózsafüzérüket füzhetik fel az út végére.

Ajánlott látnivalók a Mária út ezen szakaszán:

 
  • Sajópálfala: görögkatolikus templom könnyező Szűz Mária-kegyképpel
  • Szikszó: görög katolikus templom, gótikus református templom, Bethánia kastély, borpincék
  • Aszaló: római katolikus templom
  • Halmaj: református templom, római katolikus templom, görög katolikus kápolna és imaház, Interaktív Nemzeti Emlékpark - a régi Magyarország kicsinyített mása
Utóbbiról külön érdekesség, hogy a zarándokút minden érintett fontosabb kegyhelyét, települését külön tábla jelzi benne, Mariazelltől Csíksomlyóig bezárólag. Így a parkban bárki jelképesen végig zarándokolhatja a Mária utat, a megfelelő információkat is megtudva róla.
 
  • Kiskinizs: református templom, I. világháborús felújított hősi emlékmű a temetőben
  • Hernádkércs: barokk római katolikus templom, Fáy-kúria
A Mária út nagy részben saját útvonalon halad, lehetőleg a forgalmas utaktól távol, csendes környezetben, így az említett, elsősorban vallási és történelmi látnivalók mellett érdemes elidőzni a természet szembe jövő szépségeivel is, például a Hernád folyóval, ami népszerű vízítúrázók körében is. Tehát nem csak a vallás és a kultúra, de a természet szerelmesei számára is bátran ajánlható a Hernád-völgy és a Mária út, ráadásul a szervezett zarándoklatok akár külső szemlélőként is élményt nyújthatnak.

Források:
Wikipedia
Mariaut.hu
https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/megujul-az-emlekpark-4350893/

#REJOICE

Európai Regionális Fejlesztési alap

www.shku.hu

Jelen honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.