Babotsay Kúria

Babotsay Kúria

3893. Fony, Szabadság tér 18.

Leírás: Fony, Borsod-Abaúj-Zemplén megye északkeleti részén a Zempléni-hegység nyugati lábánál elhelyezkedő kis település. Ez az alig több mint háromszáz lakosú falucska már ősidők óta lakott volt, nevét nyolc évszázada, 1219-ben kiadott oklevél örökítette meg először.

A Gergely-hegy alatti dombokra épült települést királyi fonónépek és tímárok lakták. Ma már csak az elhagyatott pincék őrzik az egykor virágzó szőlőkultúra emlékét. A hegyek délnyugati fekvésű részeit régebben teraszosan művelték, a Fonyi szőlőkből könnyű asztali borokat készítettek. Az erdőkkel, hegyekkel körülvett falut nagy történelmi múlttal rendelkező családok birtokolták évszázadokon keresztül, közülük is a Rákócziakhoz fűződik a legtöbb hagyomány.

A vendégház a településen áthaladó csendes, kis forgalmú út melletti kimagasló részen helyezkedik el egy közel fél hektáros birtokon. A község szívében megbújó épület, valaha az Aszalay és a Babotsay család tulajdonában volt. A kúriát Zrínyi Ilona adományozta Babocsay Izsáknak, Rákóczi hű szolgájának. A közel 300 éves múlttal rendelkező épület megőrizte egykori uradalmi jellegét és vidéki hangulatát.

15 perc Boldogkőváralja, ahol a várban interaktív tárlatvezetésen vehetnek részt, ami elvarázsol kicsiket és nagyokat egyaránt. 18 perc Regéc, a Rákóczi sasfészek és egy kicsit több, mint fél óra a Füzéri vár, ahol Perényi Péter a mohácsi vész után a királyi koronát rejtegette. A közelben van Rákóczi Zsigmond Felsővadászi kastélya és Kossuth Lajos Monoki szülőháza is.

Egy karnyújtásnyira van Vizsoly, ahol a magyar nyelvű Biblia született. Szintén Vizsolyban található egy 6 ha-os horgásztó és egy mézmúzeum is. 40 perc a sátoraljaújhelyi kalandpark, ahol a 1036 m hosszú átcsúszó kötélpályán 80 km/órás sebességgel kaphat extrém élményt.

A világ legjobb éttermei közül 4 magyar került a La Liste-re, az egyik 20 percre található tőlünk, Encsen, de emellett számos étterem közül válogathatunk.

Ha borozni szeretnénk, Abaújszántón ízlelhetünk finom borokat, ha pedig pálinkázni támad kedvünk, a híres Gönci barackot itt tudjuk csak igazán megkóstolni.

Túrázóknak jó hír, hogy a Kék túra és a Rákóczi túraútvonal is áthalad a településen.

A rusztikus stílusban berendezett szobák összesen 6 fő befogadására alkalmasak. A vendégházban 2 darab, háromágyas szoba mindegyikéhez saját fürdőszoba és WC (2 személyes franciaágy + 1 személyes kanapéágy, igény szerint babaágy elhelyezhető), továbbá egy jól felszerelt étkező-konyha is tartozik. Az épületben található egy nagyterem is, amely kitűnő helyszín kisebb rendezvények, megbeszélések lebonyolítására.

Felszereltség: jól felszerelt konyha, hűtőszekrény, TV műholdas csatornákkal, ingyenesen használható Wifi, saját parkoló, grillezési, bográcsozási lehetőség, horgászati lehetőség a 8 km-re lévő Vizsolyi horgásztónál.

Kisgyermekek számára biztosítunk fürdető kádat, asztali etetőszéket, bébiétel melegítési lehetőséget és hordozható kiságyat.


Vissza

#REJOICE

Európai Regionális Fejlesztési alap

www.shku.hu

Jelen honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.